CodingJavaSemester ExamsSemester Exams

15 Most asked questions in viva or interview from JAVA

Basic Introduction to JAVA


First, try to answer the questions by yourself then check it from the answer box(given below)

1. Java was first developed in?

A) 1990

B) 1991

C) 1993

D) 1996

2. The old name of Java was?

A) J language

B) oak

C) oct

D) None of the above

3. What is the full form of ADT?

A) Abstract Data Type

B) Abstract Development tool

C) Abstract Design Tool

D) Advance Development Tool

4. Which of the following is generated when the source code is successfully compiled?

A) Output

B) Bytecode

C) Error

D) None of the above

5. Sharing of common information is achieved by the concept of?

A) polymorphism

B) encapsulation

C) inheritance

D) None of the above

6. Java is also known as _________ stage language.

A) One

B) Two

C) Three

D) Four

7. In Java Char allocate how many bits?

A) 8 bit

B) 16 bit

C) 64 bit

D) 2 bit

8. Which of the following is the smallest integer data type?

A) int

B) long

C) byte

D) short

9. Which of the following is not a primitive data type?

A) byte

B) short

C) enum

D) int

10. Which value can not store character data type?

A) Digit

B) Special character

C) String

D) Letter

11. The range of byte type is?

A) -128 to 255

B) -128 to 256

C) -128 to -127

D) -127 to 128

12. What is the size of an integer in java programming?

A) 4 bytes

B) 5 bytes

C) 2bytes

D) 8 bytes

13. Which data type can store 64bit value?

A) double

B) int

C) long

D) float

14. What is the value of 111%13?

A) 3

B) 5

C) 7

D) 9

15. What is the result of expression 5.45 +”3.2″?

A) The double value 8.6

B) The string  “8.6”

C) The long value 8.

D) The string “5.453.2”

Answer :

  1. B
  2. B
  3. A
  4. B
  5. C
  6. B
  7. B
  8. C
  9. C
  10. D
  11. C
  12. A
  13. A
  14. C
  15. D

 

 

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close